Kysyttya FAQ

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lakeuden Kuidun FAQ (Frequently asked Questions) ja UKK (Usein Kysytyt Kysymykset)

Sillävälin voit paiskata emailia: lakeudenkuitu@liminka.fi

Teknistä tietoa ja linkkejä valokuidusta löydät täältä.

Minne ilmoitan tietoni Valokuituliittymää varten?

Voit ilmoittautua kuituasiakkaaksi täällä Lakeuden Kuidun sitoutuminen – sivulla

.

Voinko päivittää liittymän myöhemmin 100 Mbps nopeuteen1 Gbps?

Kyllä voit. Tarkka toimintatapa tähän selviää myöhemmin. Nopeammaksi päivitys onnistunee kesken sopimuskaudenkin.

.

Mitä Valokuitu liittymä maksaa?

Hinnat on julkaistu 17.5.2017. Lyhyesti:  Suomi100 tarjous on 100€/Liittymä, ja 100 Mbps vauhdilla kk-maksu 40€.  Löydät ne täältä. Aloitusmaksuja ei ole muita kuin tuo 100€/liittymä ja päätelaite, jonka hinta-arvio n. 150€.

Voinko edistää Kuidun saamista kylälleni?

Kyllä voit. Digitulevaisuus on kiinni meistä ja teistä! Ilman kuntalaisten aktiivisuutta toimiva tietoverkko jää haaveeksi. Jaa Lakeuden Kuidun viestiä (FB, Twitter,Insta) ja kutsu kaveri somessa mukaan. Juttele naapureille. Sovi Paulan kanssa kylällesi Kuituinfo.

Saanko 100€ liittymismaksulla ja 40€ kk-maksulla toimivan verkon kotiin saakka?

Kyllä saat. Liittymä toimitetaan käyttövalmiina kotiisi. Lisänä on Hinnastossa mainittu päätelaite, jonka kulu on noin 150€. Päätelaitteen voit hankkia meiltä tai itsekin, tarkasta silti yhteensopivuus. Päätelaitteessa on useimmiten langattoman verkon jakomahdollisuus jo mukana.

Voinko katsoa TV:tä valokuidun kautta ja mitä se maksaa?

Kuukausimaksumme 40€ ei sisällä TV-palveluita.  Toki kaikki internet yhteyden kautta saatavilla oleva tarjonta on saatavilla näinkin.
Tarjoamme kuitenkin jatkossa valokuituisen ja laadukkaan tv-tarjonnan sitä haluaville. TV-palveluiden hinnasto ilmoitetaan myöhemmin, arviona perus TV-kanavien hintatasosta on 6 €/kk . Tulevaisuudessa lähetystarjonta siirtyy yhä enemmän verkkoon. Syrjäisimmällä seuduilla on kanavamuutosten vuoksi jo nyt yhä huonompi kanavatarjonta ja lähetysten laatu. Valokuitu ratkaisee tämän(kin) pulman.

Mistä kuukausimaksua maksetaan?

Kuukausimaksu, joka esimerkiksi 100 Mbps vauhdilla on 40€, käsittää internetpalvelutarjoajan. Kuukausimaksun lisäksi ei siis tarvitse maksaa erikseen nettiliittymän maksua operaattorille.

Miksi ottaisin Kuidun, jos minulla on jo mokkula?

Liittymä kannattaa tilata jo nyt ja kytkeä laajakaistapalvelu käyttöön vasta kun sopimuksesi on päättynyt toisen operaattorin kanssa. Näin saat hyödynnettyä rakennusajan edullisen hinnoittelun ja liittymä on valmiina käyttöönotettavaksi, eikä sinun tarvitse maksaa kaksinkertaisia kuukausimaksuja.

Minulla on määräaikainen mokkulaliittymä, kannattaisiko kuituvaraus silti?

Kllä. Tiedon ja digin käyttö lisääntyy koko ajan. Seudullamme 3G ja 4G verkot eivät kauaa riitä, edes nykyisen kaltaiseenkaan käyttöön. Rakentaminen vie hetken, tällöin määräaikainen liittymäsi voi olla jo “kärsitty”. Voimme myös neuvotella erityistapauksissa yksityiskohdista.

Milloin minun pitää viimeistään tilata valokuituliittymä?

Mieluiten heti! Nyt keräämme sitoumuksia, joiden perusteella hanke toivottavasti toteutuu. Ilmoita kiinnostuksesi heti, mieluiten kuitenkin ennen 31.1.2018.
Hinta on Sinulle edullisin juuri nyt.
Kuidun voit tilata rakennusvaiheen jälkeenkin, sen hinta on vaan kalliimpi silloin.

Tarvitsenko monta liittymää, jos tontillani on useampi kiinteistö?

Riippuu…saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Esimerkiksi kuituliittymä rakennettu päärakennukseen ja navettarakennus on n. viidenkymmenen metrin etäisyydessä. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkon rakentamisesta asiakas vastaa itse tai ostaa sen erillisen hinnaston mukaisesti. Toisalta tässä vaiheessa kahden erillisen liittymän ottamien voi tulla Sinulle edullisemmaksi

Missä kulkee valokuitu ja runkoverkko?

Lähelläsi voi kulkea jo useitakin valokuituja. Niitä ei ole vaan aina mitoitettu kuluttajakäyttöön kytkettäviksi. Lakeuden Kuidun runkoverkkokin tarkentuu 2017 loppuvuodesta käynnistyvän rakennesuunnittelun myötä. Verkko suunnitellaan niin, että kaikilla talouksilla on mahdollista liittyä rakentamisajan hinnoittelun mukaisilla ehdoilla. Tarkennettu rakennussuunnitelma laaditaan tilausten mukaan ja samalla alueiden verkon toteutuminen varmistuu.

Valokuitu verkko tilattiin nyt naapuriini. Voidanko kiinteisööni vetää kuitu myöhemmin 'pellon poikki'?

Ei voi. Jokainen kuituliittymä tuodaan erikseen jakokaivosta tai –kaapista. Näitä kaivoja on n. 2-5 km välein. Liittymiskulut ovat myöhemmin tilaajan vastuulla, jolloin yhtä tilaajaa kohti tilataan erikseen verkonsuunnittelu, maansiirtotyöt, materiaalit, asentajat. Rakentamisen kulut nousevat useisiin tuhansiin euroihin. Rakennusprojektissa tulee olemaan omarahoituksen lisäksi mukana valtio, EU ja kunnat. Liittyminen on siis nyt todella edullista!.

Kuka on Lakeuden Kuidun operaattori Internet yhteyksille?

Lakeuden Kuitu hankkeelle ei ole vielä tiedossa kaikkia yksityiskohtia. Pyrimme tekemään verkosta ns. Avoimen verkon eli Open Access- periaatteella toteutetun ratkaisun. Tällöin kaikki verkon kolme kerrosta voidaan kilpailuttaa kuluttajille edulliseksi. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa, että tarjottavana on 3 eri nettioperaattoria.

Ilmoittaisin kiinnostukseni useampaan liittymään, se ei onnistu verkkosivulla?

Lakeuden Kuitu hankkeen kiinnostusprosessilla on näemmä positiivisiakin ongelmia. Jos näin tarvitset useamman Valokuituliittymän, laita email lakeudenkuitu@liminka.fi , niin saadaan useamman tilauksen tiedot samalle email-osoitteelle kuntoon

Miten hanke etenee?

2017 tammikuusta on käynnissä ollut esiselvitysvaihe. Nyt vain sinä ja minä voimme vaikuttaa siihen, tuleeko kuntaan kunnon verkko. Kun kiinnostut kuituun, on syksyllä 2017 kunnanvaltuustoissa helppoa perustella päättäjille, että tarvetta ja kysyntää on. Valtuuston toivottavasti niin päätettyä varsinainen liiketoiminta käynnistyy  12/2017-01/2018 (kuntayhtiönä tai muun toimijan toimesta).  Tällöin arviolta 2018/02-03 tehdään sitovat sopimukset tilaajien kanssa, samaan aikaan käynnistyy tarkka rakentamisen ja verkon suunnittelutyö. Samaan aikaan tehdään tarvittava hakemukset tukien saamiseksi, sekä julkiset kuulutukset. Verkkoa rakennetaan 2018, rakentamista jatketaan tarvittaessa 2019. Sinulle liittymismaksu ja muut kulut tulevat vasta illoin, kun liittymä jo on saatavilla käyttöönkin.

Meillä on useampi rakennus tai tuotantotiloja, joihin haluamme myös kuituverkon. Miten tämä onnistuu?

Tässä vaiheessa riittää kuitukiinnostuksen ilmaiseminen nyt, se oikeuttaa 100€ hintaan.
Sopimuksia tehdessä on sitten seuraavia vaihtoehtoja:
Ratkaisu 1: voit tilata useamman kuituliittymän, yhden kuhunkin kohteeseen. Kulut ovat ennakkohinnaston mukaiset.
Ratkaisu2:  tilaat  yhden kuituliittymän ja jaat sen muihin rakennuksiin, joko langattomasti tai kaapeloinnilla.
Tämä tapahtuu piha/kotikaapelointina kiinteistöjen omistajan omana lukuun. Lakeuden Kuitu hankkii yhteistyökumppanin, jolta on saatavilla tarjoushintainen toteus lisätöihin.
Langattoman verkon kantamaa vaikkapa pihan poikki on vaikea etukäteen arvioida, siihen vaikuttavat useat eri seikat.

Ajankohtaista

05.01.2018

Vielä tarvimme loppukirin, jotta valokuituverkko rakennetaan!

Kiitokset kaikille kuitukiinnostuneille! Olemme jo lähellä hankkeen toteutumista! Lumijoen,  Limingan ja Tyrnävän valtuustot ovat näyttäneet vihreää valoa, jos riittävä määrä […]

Lue lisää
22.08.2017

Sadonkorjuun aika nyt ja tulevaisuudessa

Aluksi KIITOS kaikille jo kuitukiinnostuneille! Ja erityisesti kuituaktiiveille! Tyrnävällä, Limingassa ja Lumijoella aletaan jo sadonkorjuu. Viljaa. Ja perunaa, tietenkin. Aika […]

Lue lisää
13.07.2017

Miltä Limingan tulevaisuus voisi näyttää? Nooran blogi

Tällä hetkellä ihmisten elämää voisi kuvailla helpoksi. Monet asiat on jo tehty lähes automaattisiksi ja asiat, jotka ennen piti hoitaa […]

Lue lisää